De haven, Chinatown en kunst
23 augustus 2025 - Toronto, Canada
Vandaag besloten we om het openbaar vervoer uit te proberen en per metro en streetcar (tram) naar de haven te gaan om daar lekker langs het water te lopen i.v.m. de voorspelde warmte.
De metro is een genoegen in Toronto, heeft bij elke wat grotere straat een halte en wordt daar gekruist door een tramlijn. Uitgestapt bij het treinstation Union in het zuiden konden we de streetcar niet vinden en zijn maar meteen richting haven/waterkant gelopen.
Veel toeristische activiteiten, variërend van zeillessen tot rondvaarten in bootjes, uitgedost als mini piratenschip of tropische drijvende rieten hut. We passeerden brouwerij Amsterdam (’t was nog te vroeg voor bier), tenten van een kinder-zomerkamp en een afkoelplein, waar we – net als de groenten bij AH – ons konden laten besproeien met vochtige waterdamp. En we keken ondertussen onze ogen uit naar de soms verbijsterende hoogbouw van de stad. Ik zag dat ik gisteren over 23 verdiepingen schreef, maar 65 verdiepingen is hier beslist geen uitzondering ....
Na de koffie stonden Chinatown en Kensington Market op ons lijstje en we besloten nu de streetcar te nemen. In tegenstelling tot St Lawrence Market, waar we gisteren met Dan en Cynthia waren, was Kensington niet in de vorm van een grote overdekte hal, maar honderden kleine winkeltjes in allerlei straatjes, waar de geur van de jaren 60 en 70 hing: patchouli en indiase gerechten en kleding. Na een lichte lunch naar het Royal Ontario Museum gelopen waar we o.m. prachtige Rubens, van Eyck, Davis en Matsys zagen. En diverse dino-skeletten. Moe (veel gelopen, 26℃), na een hapje bij de Italiaan, teruggekeerd in Ada’s Guesthouse.
Morgenochtend de koelte opzoeken in een van de ravijnen die dwars door Toronto lopen en begroeid zijn met bos, want 27℃ voorspeld.

Het weer gaat wat op en neer, soms een paar dagen 25/26*C, dan ineens 16*C en regen. Ach, dan pas je je plannen aan.
Nog een kleine week Kwekkwek (zoals Ward het noemt; gek genoeg zit hij dicht bij de waarheid: de naam komt van het Algonquins woord Kebec dat bettekent: de plek waar de rivier vernauwt). Daarna treinen we door naar Montreal. Groeten en liefs van Kwekkwek 😅
Het doet me aan New York denken 🧐
Hoewel ik daar ook nooit geweest ben 😉
Groetjes, Dineke
We maken inderdaad een mooie reis. Veel bijzondere kunst gezien, maar ook totaal verschillende steden.
Geniet maar mee via de foto's. Pas goed op jezelf, groeten van ons allebei.